уторак, 4. август 2015.

Novi zakoni olakšaće ekonomski položaj građana



Usvajanjem seta ekonomskih zakona u posljednjem dijelu proljećnog zasijedanja Skupštine Crne Gore  implementiran je značajan dio ekonomskog programa Liberalne partije, ali i značajno olakšan ekonomski položaj građana i građanki.
Kako je javnost upoznata, Skupština je usvojila, na prijedlog Liberalne partije, Zakon o ličnom stečaju potrošača, koji daje mogućnost svim potrošačima, odnosno građanima Crne Gore za novi početak u slučaju kada imaju određene finansijske obaveze koje ne mogu izmiriti. Ovaj Zakon predviđa olakšani, vansudski, postupak rješavanja finansijskih sporova ali i garantuje dužniku osnovnu finansijsku i stambenu sigurnost kao i mogućnost oslobađanja dijela duga pod određenim uslovima.

Sindikati se svađaju, radnici ispaštaju!



Radnička prava i kvlitetniji položaj radnika u Crnoj Gori zahtijevaju stalne napore i težnje ka poboljšanju kako regulative u ovoj oblasti tako i njenog snažnijeg sprovođenja u praksi. Brojne su prepreke koje ne dozvoljavaju brži tempo razvoja u ovoj oblasti, od nepostojanja kvalitetnog slobodnog tržišta i konkurentnosti preko slabo razvijenog preduzetništva i privatnog sektora pa do pojedinaca koji nijesu spremni ili nijesu u mogućnosti da označe konkretne propuste i probleme u radnom zakonodavstvu u praksi i zahtijevaju, zajedno sa političkom i stručnom javnošću, konkrente mjere i izmjene koje bi doprinijele kvalitetnijem položaju zapošljenih lica u određenom segmentu. Takav problem defintivno jeste posljedica manjka građanske svijesti o pravima koja nam pripadaju kao i manjka građankse hrabrosti da se izborimo za ono što nam pripada.