уторак, 4. август 2015.

Novi zakoni olakšaće ekonomski položaj građana



Usvajanjem seta ekonomskih zakona u posljednjem dijelu proljećnog zasijedanja Skupštine Crne Gore  implementiran je značajan dio ekonomskog programa Liberalne partije, ali i značajno olakšan ekonomski položaj građana i građanki.
Kako je javnost upoznata, Skupština je usvojila, na prijedlog Liberalne partije, Zakon o ličnom stečaju potrošača, koji daje mogućnost svim potrošačima, odnosno građanima Crne Gore za novi početak u slučaju kada imaju određene finansijske obaveze koje ne mogu izmiriti. Ovaj Zakon predviđa olakšani, vansudski, postupak rješavanja finansijskih sporova ali i garantuje dužniku osnovnu finansijsku i stambenu sigurnost kao i mogućnost oslobađanja dijela duga pod određenim uslovima.

Podsjećamo Skupština je nedavno usvojila i Zakon o zaštiti potrošača korisnika finansijskih usluga. Posebna važnost ovog Zakona je to što će detaljno regulisati oblast koja je, zbog mogućnosti proizvoljnog tumačenja postojećih normi, godinama produkovala probleme ogromnom broju građana i građanki koji, s druge strane, nijesu imali efektivne mehanizme pravne zaštite.
Isto tako, Skupština je usvojila i inicijativu koja omogućava novčane nadoknade majkama sa troje i vše đeće i najmanje 15 godina radnog staža za koju je Liberalna partija od 2012. do 2015. godine prikupila preko 6.000 potpisa građana i građanki.
Set ekonomskih i socijalnih zakona koje su kreirali stručni timovi Liberalne partije će, vjerujemo, značajno doprinijeti poboljšanju ekonomskog položaja građana i većoj izvijesnosti i sigurnosti njihovog daljeg rada i privređivanja. Ovo je posebno važno u trenutnom, nepovoljnom, ekonomskom ambijentu u kojem se nalazi većina građana, a podaci pokazuju da čak preko 40.000 njih ima probleme sa finansijskim institucijama. Na ovaj način, Liberalna partija potvrdila je još jednom kvalitet svojih programskih odrednica i ispravnost političkih zalaganja liberala.
Ponosni smo što možemo da kažemo da su liberali, uz značajnu podršku građana i  građanki, jedan od rijetkih političkih subjekata koji je u ovom mandatu uspio da ostvari gotovo svako predizborno obećanje i programsko zalaganje koje smo iznijeli pred građane Crne Gore 2012. godine. Ovakav trijumf progamskih i političkih odrednica Liberalne partije Crne Gore, a u ovako kratkom roku, jasna je poruka i onima koji raznoraznim anketama i istraživanjima pokušavaju da minimalizuju značaj politike crnogorskih liberala. Liberali su utemeljena, moderna i progresivna snaga u Crnoj Gori koja će, uz pomoć građana, snažnije nego ikada, nastaviti da sprovodi svoju politiku zajedno sa onim političkim subjektima koji dijele identična programska i politička uvjerenja.
Ammar Borančić,
Portparol Liberalne partije Crne Gore

1 коментар: