уторак, 10. фебруар 2015.

Lažno puritanstvo!



Kolumna u FORUM-u ND "Vijesti"

Ovih dana mase su zabrinuto lamentirale nad izgovorenom metaforom poslanika liberala, Popovića. Kako je on kazao, mi (u Crnoj Gori) bi najčešće da se tucamo ali ako nekako može da nam ne ulazi, a ako ne, onda opet lamentiramo nad teškom sudbinom i produkovanom apstinencijskom krizom. Ova metafora doista jeste sublimirala, u nekoliko sekundi, kompletnu crnogorsku društveno-političku zbilju protekle dvije decenije sve do tenutka kada je ova čuvena fraza izgovorena, a bojim se, tako će biti i nakon nje.

Crnogorcima se tada, u sličnom ekcesu mnogo težih posljedica, dešavao narod, koji je nakon toga oplakan, dešavala se vlast koja je zatim izlelekana, dešavalo se i to da nas NATO avijacija 1999. zaobišla u svojim vojnim intervencijama, ali smo mi, kao pravi puritanci i moralni čistunci zakukali, a kako to da nas ne bombarduju, čak pokušavjući da „operemo ukaljani obraz“ gađajući avione u valterovskom stilu, dugim devetkama. Takvi smo mi Crnogorci i danas u nekim, manje povjesnim i presudnim, događajima i temama.


Počeo sam sa seksom. Vjerovatno je već tu jedan broj potencijalnih čitalaca već okrenuo drugu stranicu, „da ne vide đeca, da ih ne iskvarimo“. Doduše, dosta često pa i sada, statistika nam ne  da mira. Dok se kinđurimo puritanskim i morlanim visinama, u protekloj godini zabilježili smo preko 1000 abortusa, neželjenih trudnoća, od čega ih je preko 100 bilo maloljetničkih. No, važno je da dijete ne čuje Popovića ono za tucanje, jer đeca ne znaju što je to. A iz tog neznanja i vašeg snebivanja upravo dobijamo kao rezultat ove stotine nesretnih đevojčica koje sam pominjao. Nažalost, nijesu to jedine žrtve crnogorske moralne čistote i golog puritanizma. Reklo bi se da je Popović pravi šoumen i skandal majstor, jer je nedavno javnost padala u nesvijest i pred inicijativom za medicinsku legalizaciju marihuane, jer znate, da nam se đeca ne drogiraju. Po strani to što ankete u mom gradu Baru pokazuju da je skoro 30% srednjoskolaca konzumiralo neku vrstu droge a duplo više imalo takve ponude. No, mi nijesmo spremni čak da pomognemo ni najteže oboljelim od kancera, multipleskleroze i slično, dozvoljavajući im da koriste medikamente na bazi marihuane, jer je ovo moralna zemlja sa visokim puritanskim satndardima, nije ovo Holandija. Jer da jeste, puštili bi državu valjda da zaštiti i jadne prostitutke koje može svaka protuva da izgazi, zarazi, siluje i da ništa ne odgovara, no možda to nama i odgovara, jer se legalizacijom sve išćeruje na viđelo, a samim tim na viđelo bi išćerali i naš lažni puritanizam ili ti moral ispod kojeg leži vjekovna, crna, prašina na trulim daskama mitomanske tradicije.

Zato ćemo mi od sjutra ponovo nastaviti sa uništavanjem sopstvenog društvenog biće ubijajući slobodne pojedince i pupoljak građanske svijesti u Crnoj Gori. Ostaćemo na pijedastalu puritanskog morala visokog kao Lovćen i Rumija, dok nam se drugovi i prijatelji, vaša đeca, u slobodno vrijeme međusobno istrebljuju vatrenim oružijem i prljavim heroinom (ne marihuanom), slijepo slijedeći vaše lažne floskule o lažnom, puritanskom, životu.  Prezirući riječ tucanje, galopirajućim korakom Crnogorci i Crnogorke, idemo nazad u mračnu i prljavu močvaru iz koje smo na početku evolucije mi ljudi i izašli. No pitanje je, ipak, jesmo li doista?

Ammar Borančić

Predśednik Mladih Liberala Crne Gore

www.vijesti.me

Нема коментара:

Постави коментар