уторак, 3. фебруар 2015.

Borančić: Podrška Crnoj Gori na putu ka EU, ali i upozorenje!



Jasne su poruke koje je Crna Gora dobila sa plenuma PS Savjeta Evrope, one jesu potvrda i afirmacija političkog puta Crne Gore ali i jasan indikator neažurnosti i nedostatka političke volje ili kapaciteta u smislu onoga što već dugo opterećuje demokratske reforme naše države a ogleda se kroz stanje u sudskoj vlasti i tužilaštvu ali i bezbjedonosnom sektoru. Interesantno je da je na identične probleme i ranije ukazivala plenarna skupština NATO saveza kao uslov da naša država ove godine dobije pozivnicu za članstvo ovog saveza.
Slična je situacija i sa ovom odlukom PSSE koja će pratiti reformske procese do kraja 2017. nakon čega će naša država biti na novoj prekretnici, odnosno, nivo naše odgovornosti i psotignutih rezultata tada će nas preporučiti kao ozbiljnu članicu EU ili s druge strane, kao državu koja nema volje i sposobnosti da bude konkurentna u današnjem, modernom, svijetu.

Izuzetno je važno, zato, da sve grane vlasti u Crnoj Gori, koje zajednički čini ukupna politička elita države, bilo iz vlasti ili opozicije, shvati ove zadatke kao prioritet u narednom period, na osnovu takvih zaključaka kreira konkretne preporuke i konkretne politike djelovanja koje mora biti ažurno i profesionalno jer sup red nama dvije naporne godine u kojima se gradi stateška uloga i pozicija Crne Gore i njene budućnosti za cijeli vijek pred nama. Odgovornost pred budućim generacija tim je i veća i vjerujem da će osvijestiti svakog pojedinca i okuražiti sve nas građane da na svaki način doprinesemo kreiranju povoljne atmosfere za uspostavljanje čvrstog poretka vladavine prava u Crnoj Gori.
Liberalna partija osjeća takvu odgovornost prema građanima, prije svega kao dio skupštinske većine koji je uvijek nastojao da, u komunikaciji sa građanima i nevladinim organizacijama, kreira prijedloge koji će konkretno mijenjati stvari n terenu. Kao dio demokratskih i emancipatorskih snaga u Crnoj Gori, pokušaćemo da osnažimo održivost takve politike tražeći saveznike za njeno implementiranje u širokom spektru društvenih organizacija. Posebna je važnost i međunarodne podrške ovim procesima, koju LPCG konstantno pokušava da podigne na veći nivo svojim djelovanjem kroz snažne međunarodne organizacije ALDE saveza liberala Evrope kao jednu od tri najmoćnije političe grupacije u Evropskom parlamentu i kroz Liberalnu internacionalu.
S druge strane, široka podrška građana Crne Gore ovakvoj iskazana na posljednjim parlamentarnim ali i lokalnim izborima, garantuje da ovakvom putu Crne Gore, uz ozbiljan i temeljan  rad, neće i ne smije biti ozbiljnijih prepreka.

Ammar Borančić
Liberalna partija Crne Gore

Нема коментара:

Постави коментар